HTML

Jegyzetek a netről

Ehhez kínálunk eszközöket és módszereket, valamint a tapasztalatcsere lehetőségeit.

Friss topikok

  • Judit Mogyoro: Szia en is nagyon sok jot olvastam errol a novenyrol fogyasztottam is de mivel a dr chen es ben er... (2014.05.14. 09:48) Jiaogulan-tea
  • : Megszűnt a több évtizedes munkahelyem. Saját kezembe kellett venni a sorsom alakulását, ezért kezd... (2012.03.23. 08:15) Új célcsoportok a Japántapasz-üzletben
  • Scala: Így igaz, a cikk is magával ragad, pláne ha sikerül úgy-ahogy magvalósítani, és sikert elérni vele... (2011.12.12. 11:37) Gyógyítsd meg magad! Joe Vitale cikke
  • Utcamacska: Nem reklám, hanem elégedett felhasználói ajánlás: www.szaunaterapia.com Isteni fűrésztelep illata ... (2009.05.21. 11:52) Az infraszauna hatásai
  • steviashop: Sziasztok, nem tudom, hogy lehet e beírni ilyen hozzászólást. Segítségül szeretnénk lenni sok emb... (2009.03.11. 15:05) Cukor helyett Stevia

KET: Közvetlen emberi tapasztalat

2009.01.20. 07:38 dtj

Az egészség derűje - miben különbözik ez a portál a többitől?

Elsősorban abban, hogy közösségi szerkesztésű.

Bizonyos alapelvek szerint szervezi a működését.

Keressük azokat, akik szívesen beszámolnának arról, hogy hogyan küzdöttek le egy betegséget, mi volt a folyamata a gyógyulásnak, és az egész történet neki milyen személyes tanulságokkal szolgált. (Ezen a blogon igyekszem a saját példámon megmutatni, hogy mire gondolok.)

Annyira fontos az élő kapcsolat Az egészség derűje olvasóival, hogy szinte mindenkitől kérünk, és néha kapunk is tapasztalatokat.

Másutt már irtam a tapasztalatok fontosságáról, szerintem ez az internet legfontosabb hozadéka, vagyis az, hogy a milliónyi blogon, fórumokon, blogon, hozzászólásokban és a személyesen készitett honlapokon ott van valahol egy másik ember aktuális problémájához a válasz.

Mi lenne, ha sikerülne egy olyan honlapot csinálni Az egészség derűje lapból, amelyen gyűjtjük (felkutatjuk, kiválogatjuk, ha kell, ellenőrizzük) és rendszerezzük (vagyis könnyen elérhetővé tesszük) az értékes élettapasztalatokat, illetve ezen belül kifejezetten a gyógyulási tapasztalatokat. "Betegnaplók" - igy hivja valamelyik nagy portál, de nekem nem tetszik az elnevezés.

Minden egészséghez kapcsolódó témát ebből, vagyis a közvetlen emberi tapasztalat (KET) szempontjából vizsgálunk.

Vagyis hiteles tapasztalat.

A névtelenség lehetősége és a személyesség összekapcsolása blogokon mindenkinek lehetőséget ad arra, hogy megossza értékes tapasztalatait a többiekkel. (Hogy a többiek melyik tapasztalatot mennyire találták hasznosnak, azt egy egyszerű mérőszám jelzi: hányan ajánlották másoknak az adott posztot (blog bejegyzést).

Tudni kell ugyanis, hogy minden egyes blog bejegyzés a rendszerben önálló internet címet kap, igy amikor erre valakinek felhivom a fogyelmét, akkor nem az egész blogot, hanem ezt az egy konkrét cikket (tapasztalatot) tudom ajánlani.

Ebből a tetszéi indexből aztán kialakul egy olyan lista, amely sorrendjében jelzi, hogy az adott problémára a sok beérkezett tapasztalat közül melyeket találták a többiek a leghasznosabbnak.

Gyorsan egy pár szó a pénzről, fizetünk-e stb.

Nem, a pénzt ebből a rendszerből kihagytam. Tapasztalatokat kapunk, tapasztalatokat adunk, és a www.tapasztalatok.hu oldalon ezeket összegezzük.

Az bizonyos, hogy a tisztán és csakik KET-re vadászó honlap sikeres lesz. A kérdés csak az, sikerül-e egyensúly teremteni az input és output között, vagyis abból a szempontból, hogy ki mennyi tapasztalatok tett be, és mennyit vett ki az "emberi tapasztalatok bankjából", ahogy az ideiglenes honlapon irom. Most már inkább KET-Banknak nevezném, ez pontosabb. (Emberi tapasztalatokat közvetit az irodalom is, de nem feltétlenül a szerző személyes tapasztalatát.)

Amikor hajtom ezt a "webkettes" megközelitést, akkor folyton az jár a fejemben, hogy Ágoston barátom blogja milyen sokat segitett 4. áttétellel egy ismeretlen emberen. Ágoston a saját gyógyulási történetét irta le, amelyet ismertem. Nagybátyám egyik iskolatársa vagy barátja ugyanebben a betegségben szenvedett, és amikro a nagybátyám tanácsért forult hozzám, tudok-e valami üzenni a barátjának, akkor az üzeneten az Ágoston blogjának a cime volt, és mint kiderült, nagyon hasznosnak is érezte az illető a történetet. 1. Ágoston, 2. Én, 3. nagybátyám 4. barátja.

Az összhang megteremtéséről, a "tapasztalatok" konkrét értékéről, arról, hogy miért forszirozom az egyszerű és ingyens eszközöket, stb. máskor irok, illetve kérdezzetek, és akkor azokra itt a blogon válaszolok.

(Kérdezni legegyszerűbben a kommentek között lehet.)

Jó példa erre maga a Japántapasz is, Az egészsség derűje "szponzorának", illetve fő termékének a története. (Egy következő posztban elmesélem röviden 7 teljes év történetét, s azt is, hogy miért esik olyan nehezen "háboruzni" a wellness termékekért.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalom.blog.hu/api/trackback/id/tr8890220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása