HTML

Jegyzetek a netről

Ehhez kínálunk eszközöket és módszereket, valamint a tapasztalatcsere lehetőségeit.

Friss topikok

  • Judit Mogyoro: Szia en is nagyon sok jot olvastam errol a novenyrol fogyasztottam is de mivel a dr chen es ben er... (2014.05.14. 09:48) Jiaogulan-tea
  • : Megszűnt a több évtizedes munkahelyem. Saját kezembe kellett venni a sorsom alakulását, ezért kezd... (2012.03.23. 08:15) Új célcsoportok a Japántapasz-üzletben
  • Scala: Így igaz, a cikk is magával ragad, pláne ha sikerül úgy-ahogy magvalósítani, és sikert elérni vele... (2011.12.12. 11:37) Gyógyítsd meg magad! Joe Vitale cikke
  • Utcamacska: Nem reklám, hanem elégedett felhasználói ajánlás: www.szaunaterapia.com Isteni fűrésztelep illata ... (2009.05.21. 11:52) Az infraszauna hatásai
  • steviashop: Sziasztok, nem tudom, hogy lehet e beírni ilyen hozzászólást. Segítségül szeretnénk lenni sok emb... (2009.03.11. 15:05) Cukor helyett Stevia

Stresszoldó gyógynövények

2008.04.15. 09:18 dtj

A stressz sok embernek okoz problémát, mégsem betegségnek, csupán az élet elmaradhatatlan velejárójának tekintik. Őseink folyamatosan vadállatok vagy ellenséges emberek támadásainak voltak kitéve, s az emberi test hormonok elválasztásával válaszolt e fenyegetésekre. A modern stressz alapvetően különbözik a múltbelitől, míg a szervezet reakciója nem változott. A stresszhelyzet erősen serkenti a szimpatikus idegrendszert és a mellékvesét, növeli a légzésszámot, a vérnyomást, a vércukorszintet és a pulzust, ugyanakkor gátolja az emésztést. Akut esetekben a szervezet gyorsan regenerálódik és rövid időn belül visszaáll a normális szintre. Ha a stresszhelyzet hosszabb ideig áll fenn vagy krónikussá válik, akkor kóros állapotokhoz vezethet: a homeosztázis felborul és betegségek alakulhatnak ki, mivel a szervezet az állandó készültség fenntartására fordítja energiáit. A hosszú ideig fennálló stresszt álmatlanság, nem megfelelő táplálkozás, környezeti mérgek, depresszív lelki állapot okozhatja.
A stresszoldó, az alkalmazkodást megkönynyítő (adaptogén) gyógynövények számos régi gyógyítási rendszerben ismertek, a cikk ezek közül ismertet néhányat:
- Az ázsiai ginszeng (Panax ginseng) a kínai orvoslásban a Yang Qit serkenti, azoknak adják, akiknek testfelépítése, izomzata és hangja gyenge. Az ázsiai ginszeng ellenállóbbá tesz a stresszel szemben, segíti a munkavégzést s jót tesz a mentális funkcióknak is. Antioxidáns hatása miatt széles körben alkalmazzák főzve, szárítva és frissen is. Bizonyított tény, hogy az ázsiai ginszenget legalább egy éven át fogyasztók esetében kisebb a rák kialakulásának kockázata, mint a nem fogyasztók körében, s az évtizedes használat tovább csökkenti a rizikót. A ginszenget a rák legtöbb fajtája ellen megelőzőszernek tartják, hiszen hatásos a száj, a nyelőcső, a gyomor, a belek, a máj, a tüdő, a hasnyálmirigy és a petefészek rákja esetén egyaránt.
- Az amerikai ginszeng (Panax quinquefolius) a kínai orvoslásban Yin Qi-serkentő, farmakológiai hatását tekintve az előzővel megegyezik.
- A szibériai ginszeng (Eleutherococcus senticosus), ahogyan azt neve is mutatja, nem igazi ginszeng, csupán hasonló hatású.
- A suma (Pfaffia paniculata) a nyugati gyógyászatban meglehetősen új növénynek számít, nevezik brazil ginszengnek is. Japánban hörghurut, magas koleszterinszint, vérszegénység, cukorbetegség, általános gyengeség, valamint stressz kezelésére használják. Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása miatt enyhíti a stresszel járó panaszokat, elősegíti a sebgyógyulást, mérsékeli a daganatok növekedését, szabályozza a vércukorszintet, a vérnyomást, a koleszterin- és a hormonszintet is.
- Az ashwaganda (Withania somnifera) tonizáló, vértisztító, összehúzó, idegerősítő és idegnyugtató hatású, az ájurvédikus gyógyászatban több mint 2500 éve alkalmazott gyógynövény, indiai ginszengnek is nevezik. Újabb kutatások szerint immunmoduláns hatása is van, javasolható nyugtalanságra és más lelki eredetű panaszokra is.
- A csüdfű (Astragalus spp.) a kínaiak egyik leghíresebb vér- és léperősítő növénye, amely a védekező Qit serkenti. Más gyógynövényekkel együtt alkalmazzák betegségek után, hosszú ideje fennálló stresszállapot kezelésére, valamint a vitalitás javítására. Számos tanulmány szerint serkenti az immunműködést, növeli a természetes ölősejtek, a T-sejtek, valamint a makrofágok aktivitását.
- Az édesgyökér (Glycyrrhiza glabra, G. uralensis) talán az egyetlen olyan gyógynövény, amelyet mind a 12 meridiánproblémára hasznosnak tartanak. Úgy tartják, hogy élénkíti a lépet és a védekező Qit. Szaponinokban és flavonoidokban gazdag, gyulladásellenes hatású, egyik fő hatóanyaga, a glycyrrhizin immunerősítő hatású, ezért hasznos lehet a HIV-betegek kezelésében is. Gyökerének alkalmazása aldoszteronszerű hatása miatt egyes betegeknél magas vérnyomást okozhat.
- A schisandra (Schisandra chinensis) általános erősítő és májvédő növény. Álmatlanság és ideggyengeség esetén hasznos is lehet, erősíti a mentális rendezettséget és a fizikai állóképességet.
- A jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum) szaponintartalma négyszerese az ázsiai ginszengének, s erősebb hatásúnak is tartják. Baktériumellenes és gyulladáscsökkentő hatású, használható a vérnyomás beállítására, az immunrendszer serkentésére, fokozza a zsíranyagcserét, csökkenti a koleszterinszintet, erősíti a szervezetet.
- A reishi (Ganoderma lucidum), a shiitake (Lentinus edodes) és a maitake (Grifola frondosa) gombák a szó szoros értelmében talán nem adaptogének, ugyanakkor tumorellenes, immunerősítő hatással rendelkeznek. Az első kettőt tonizálónak tartják, míg az utolsót a "halhatatlanság elixírjének" is nevezik.

Wallace, E. C.: Adaptogenic Herbs: Nature's Solution To Stress.
http://www.nutritionscienews.com/NSN_backs/May_98/herbs.html

Szólj hozzá!

Címkék: adaptogének

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalom.blog.hu/api/trackback/id/tr48426194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása