HTML

Jegyzetek a netről

Ehhez kínálunk eszközöket és módszereket, valamint a tapasztalatcsere lehetőségeit.

Friss topikok

  • Judit Mogyoro: Szia en is nagyon sok jot olvastam errol a novenyrol fogyasztottam is de mivel a dr chen es ben er... (2014.05.14. 09:48) Jiaogulan-tea
  • : Megszűnt a több évtizedes munkahelyem. Saját kezembe kellett venni a sorsom alakulását, ezért kezd... (2012.03.23. 08:15) Új célcsoportok a Japántapasz-üzletben
  • Scala: Így igaz, a cikk is magával ragad, pláne ha sikerül úgy-ahogy magvalósítani, és sikert elérni vele... (2011.12.12. 11:37) Gyógyítsd meg magad! Joe Vitale cikke
  • Utcamacska: Nem reklám, hanem elégedett felhasználói ajánlás: www.szaunaterapia.com Isteni fűrésztelep illata ... (2009.05.21. 11:52) Az infraszauna hatásai
  • steviashop: Sziasztok, nem tudom, hogy lehet e beírni ilyen hozzászólást. Segítségül szeretnénk lenni sok emb... (2009.03.11. 15:05) Cukor helyett Stevia

A hosszú élet titka- Japánban

2008.03.25. 17:34 dtj

Figyelj oda, mit juttatsz be a szervezetedbe!” – ezt vallják a magas kort megélt, Japánban élő idős emberek. Okinawán található Ogimi falu, ahol a 99 éves Macu Taira és a 103 éves Usi Okusima élnek.

A két asszony egy évszázadnyi élet után is egészséges, mind testben, mind lélekben

Többszörös dédnagymamák, akik halászatból és földművelésből élnek. Nem tartják magukat igazán japánoknak, leginkább azt mondják, kultúrájukat tekintve az önálló Riukiu szigetkirályságból erednek, amely kereskedelme révén polinéz, kínai, mongol, koreai hatásokat egyesített magába.

Napjainkban is tudnak gondoskodni magukról. Az egész világon Japánban a legnagyobb a százévesek aránya.

Miért különlegesek a japán vének?

Szív és érrendszeri megbetegedésekről nem is hallottak. Van valami, ami távol tartja tőlük a különféle tumorokat, rákot, kifogástalanok az agysejtjeik.

Az orvosok biológiai csodának tartják, hogy szervezetükben semmi nem ment tönkre a száz év használat során.

A kutatók gyakran érkeznek a boldogok szigetére, hogy megfejtsék az „ Okinawa- tüneményt” .

A titok nyitja nem az idősek génjeiben keresendő.


Usi és Macu tudja a választ.


Szerintük a lényeg az, hogy odafigyeljünk, mit viszünk be a szervezetünkbe napról napra.

Mindennapi táplálékukat a föld és a tenger tartalmazza.

Ismerik az algák, ahogy ők nevezik, a tengeri fű jótékony hatásait. Fogyasztják a tengeri herkentyűket, halakat, hol nyersen, a japán sushi mintájára, hol sütve, koreai módon, hol főzve, spanyol módon. Egyenrangúnak tartják a rózsás színű édesburgonyát a rizzsel. A mindennapi csampuru nem más, mint tofu sárgarépával, retekkel, spenóttal, illetve a világ összes létező zöldségével enyhén átsütve.

Kannaszámra isszák a teát. Sót keveset, kenyeret és tejtermékeket egyáltalán nem fogyasztanak. Fűszereket és gyógyfüveket annál inkább. Kanálszámra fogyasztják a chilit, a gyömbért és a kurkumát. A sziget kulináris jelképévé váltak a citrusfélék, a keserű uborka, a goja, amely tele van vitaminnal.

Macu szerint: „A növények gyógyszerek”, tisztelik is őket.

A hosszú élet egyik titka tehát a változatos étrend.

A másik titok a lemondás, mivel sosem tömik tele a hasukat. Itt kulturális értéknek számít az önmérséklet. Étkezés után öt órán át nem vesznek magukhoz ételt. Viszont rendszert csináltak az egyéb tevékenységi formákból, például a gyaloglásból. Sokan foglalkoznak harcművészettel, emellett énekelnek és táncolnak.

A hosszú élet képletébe beletartozik még a juimaru. Ez magyarul kört, társadalmi köteléket jelent. Azt, hogy szükség van rájuk, hasznosak, ők is részesei az egésznek.

Sok barátjuk van, akikre mindig számíthatnak.

Ki-ki levonhatja a tanulságokat magának, mit érdemes átvennie ebből az életmódból.


Szólj hozzá!

Címkék: élet japán hosszú

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalom.blog.hu/api/trackback/id/tr6396258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása