HTML

Jegyzetek a netről

Ehhez kínálunk eszközöket és módszereket, valamint a tapasztalatcsere lehetőségeit.

Friss topikok

  • Judit Mogyoro: Szia en is nagyon sok jot olvastam errol a novenyrol fogyasztottam is de mivel a dr chen es ben er... (2014.05.14. 09:48) Jiaogulan-tea
  • : Megszűnt a több évtizedes munkahelyem. Saját kezembe kellett venni a sorsom alakulását, ezért kezd... (2012.03.23. 08:15) Új célcsoportok a Japántapasz-üzletben
  • Scala: Így igaz, a cikk is magával ragad, pláne ha sikerül úgy-ahogy magvalósítani, és sikert elérni vele... (2011.12.12. 11:37) Gyógyítsd meg magad! Joe Vitale cikke
  • Utcamacska: Nem reklám, hanem elégedett felhasználói ajánlás: www.szaunaterapia.com Isteni fűrésztelep illata ... (2009.05.21. 11:52) Az infraszauna hatásai
  • steviashop: Sziasztok, nem tudom, hogy lehet e beírni ilyen hozzászólást. Segítségül szeretnénk lenni sok emb... (2009.03.11. 15:05) Cukor helyett Stevia

Szereted a mézet?

2008.02.26. 02:53 dtj

Mi az az apiterápia?

Vigyázz, a blotokban kapható mézek 70%-a hamis!


Az apiterápia fogalmán a méhek termékeinek gyógyító célú felhasználását értjük. A méhészeti termékek koncentráltan tartalmazzák a növények, a növényi drogok hatóanyagait, a méhek anyagcseretermékeivel, speciális enzimjeivel és hormonjaival keverten. Farmakodinamikai hatásuk a gyógynövények hatásaihoz hasonlóak. Táplálkozás élettani szempontból jellemzőjük az, hogy koncentráltan tartalmazzák a szervezet működéséhez szükséges létfontosságú anyagokat. Rendszeres fogyasztásuk segíti az egészség megőrzését és az immunrendszer erősödését.

Apiterápiás termékek:

Méz:
A virágok nektárjának, növényi nedveknek a méhek által átalakított terméke. Az ember a mézet az ősi időktől fogva gyűjtötte és eleinte mint csemegét, később mint fontos táplálékot, végül mint gyógyterméket használta, illetve használja. Mai ismereteink alapján a méz közel 70 féle gyógy- és fiziológiai hatással bír. A méz kiváló szénhidrátforrás, mely gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz vitaminokat, s szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket. Találhatók még benne aminosavak, fehérjék és egyéb bioaktív anyagok. 81%-ban főleg monoszacharid cukrot tartalmaz. 22 féle makro- és mikroelem található benne. Elsosorban C és B vitamin, folsav és nikotinsav a leglényegesebb vitamin tartalma. Magas az enzimtartalma is és ez okozza a jelentős antibiotikus sajátosságát. A lépes mézben lévő viasz fokozza a méz hatékonyságát nyálkahártya-gyulladások, illetve immungyengeség esetén.
Legjelentősebb felhasználási köre: szívbetegségek (szívgyengeség), gyomorhurut, légcsohurut, endokrin-mirigy bántalmak (elégtelenség), sebek.
Kontraindikációi: cukorbetegség, pajzsmirigy túltengés, agyalapi mirigy túlműködés, allergia és gyomorsav túltengés.

Virágpor:
Az apiterápia fontos gyógyító terméke. Különböző színű szemcsés anyag, amely magas biológiai értéke folytán jelentős energiaforrás, nemcsak a méhek, de az ember számára is. Mivel a virágport elsődlegesen a méhek, a fiatal méhálcák táplálására használják, így hasznosan segíti az emberi szervezet karbantartását is. A virágpor tulajdonképpen a virágos növények hím jellegű ivarsejtjeiből áll. Fontos fehérjeforrás, mivel a 22 aminosavból mintegy 20-at tartalmaz. Erősítő, roboráló hatása a speciális fehérjetartalmán túlmenően a magas ásványi anyag tartalmával is összefügg. Elsősorban vas, réz, kén, nátrium, kálium, kálcium, magnézium, mangán, cink, króm, nikkel, szelén, kobalt található benne. Egyben az apiterápiás termékek legjelentősebb vitamin forrása is. Serkenti az anyagcsere folyamatokat, a belső elválasztású mirigyek működését. Elősegíti a vérképzést, erősíti a szívizmot. Általános roboráló hatású.

Propolisz:
A növények, főleg a nyárfafélék rügyeiből, egyéb növényi nedvekből származó speciális termék, melyet a méhek fertőtleníto, ragasztó, tartósító céllal használnak. Legjelentősebb hatóanyagai: gyanta, balzsam, viasz, illóolajok, flavonoidok, ásványi anyagok. Erős fájdalom és gyulladáscsökkentő, valamint antioxidáns hatású. A kaptárban a nagyobb testű betolakodó állatokat miután megölték a méhek propolisszal balzsamozzák be és így védekeznek a fertozéstől.

Méhpempő:
A dolgozó méhek hormonváladéka. Ezzel a fehérjekoncentrátummal táplálják a kikelt álcákat 3 napig, illetve a méhkirálynőt élete folyamán végig. Ez alapján lesz a méhkirálynő sokszorosan nagyobb a dolgozó méheknél és a méhpempő hatására él az anyakirálynő sokszorosan hosszabb ideig is mint a dolgozó méhek. Ugyancsak a méhpempő hatására tud az anyakirálynő óriási reprodukciós feladatot végrehajtani. Általános roboráló, teljesítményfokozó hatású az emberek esetében.

Méhméreg:
A vipera méreghez hasonló speciális állati termék. Jellegzetes aminosava a taurin, amely csak a méhek vérében és bizonyos virágporokban fordul elő. Nagy hatékonysággal alkalmazható reuma, sokízületi gyulladás, idegzsába, szivárványhártya és ideghártya gyulladás esetén. Alkalmazás módja: közvetlen méhszúrás a fájós testrészre, vagy közvetlen méhszúrás az akupunkturás pontokon, vagy az akupunkturás pontok beinjekciózása. Vagy krémekkel bedörzsölve, illetve fonó és iontoforézissel juttatva a szervezetbe. Tilos a has és a fej kezelése. Kontraindikált vese, májgyulladás, cukorbetegség, terhesség, méhméreg allergia esetén.

Japántapasz - Japántapasz Magazin - Tagoknak - Munkanapló - Lev.lista - Startnapok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalom.blog.hu/api/trackback/id/tr96354650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása