HTML

Jegyzetek a netről

Ehhez kínálunk eszközöket és módszereket, valamint a tapasztalatcsere lehetőségeit.

Friss topikok

  • Judit Mogyoro: Szia en is nagyon sok jot olvastam errol a novenyrol fogyasztottam is de mivel a dr chen es ben er... (2014.05.14. 09:48) Jiaogulan-tea
  • : Megszűnt a több évtizedes munkahelyem. Saját kezembe kellett venni a sorsom alakulását, ezért kezd... (2012.03.23. 08:15) Új célcsoportok a Japántapasz-üzletben
  • Scala: Így igaz, a cikk is magával ragad, pláne ha sikerül úgy-ahogy magvalósítani, és sikert elérni vele... (2011.12.12. 11:37) Gyógyítsd meg magad! Joe Vitale cikke
  • Utcamacska: Nem reklám, hanem elégedett felhasználói ajánlás: www.szaunaterapia.com Isteni fűrésztelep illata ... (2009.05.21. 11:52) Az infraszauna hatásai
  • steviashop: Sziasztok, nem tudom, hogy lehet e beírni ilyen hozzászólást. Segítségül szeretnénk lenni sok emb... (2009.03.11. 15:05) Cukor helyett Stevia

Kincs, ami nincs – Kevés a betegtapasztalat a neten

2008.05.13. 19:57 dtj


Nagyon kevés a hiteles, első kézből származó betegtapasztalat a neten, pedig ezek nagyon értékesek azoknak, akik választ keresnek a neten, ha szembekerülnek valamilyen betegséggel.


Pontosabban alig van, legalábbis magyar nyelven. A személyes élettapasztalatokról beszélek, honlapunk szempontjából pedig a személyes, egészséggel/betegséggel kapcsolatos tapasztalatokról.


Nézzünk egy példát! Ha beírom a keresőbe, hogy „vastagbélrák”, nézd meg, mi jön ki az első 10-20 találatként! Többségük hír, tudományos hír, vagy jótanácsok, rendszerint orvosoktól vagy tudományos híranyagra támaszkodva. Viszonylag kevés reklámcikk. Az első személyes tapasztalat a 33. találatra jelenik meg, egy gyógyult beteg rövid beszámolóját olvashatjuk. Az első 100 találat között nincs több. Az internetes fórumokon hasonló a helyzet, közvetlen beszámolóval alig találkozni, a leggyakrabban hozzátartozók kérnek tanácsot, és – ritkán – kapnak is tanácsot más érintettek rokonaitól. A legértékesebb lelet, hogy létezik egy egyesület, ahol találhatnak a betegek sorstársakat, és talán használható tapasztalatokat is. Ami végképp megdöbbentő: a blogokon (internetes naplókon) sincs semmilyen érdemleges tapasztalat.


Még 4 betegségre néztem meg, mi van a magyar nyelvű interneten, az eredmény hasonló. Sok mindent megtudhatunk a betegség okairól, kezeléséről, a szűrővizsgálatokról – csak hiteles betegtapasztalatokat nem találunk. Évekkel ezelőtt létezett egy gyógyulási történeteket gyűjtő oldal, nemrég a Webbeteg.hu tett kísérletet betegbeszámolók gyűjtésére, e sorok írásakor két bejegyzés található a rovatban.


A tapasztalatoknak pedig komoly ereje van, hiszen egy súlyos betegség nem csak egy önmagában létező testi bajt és megoldandó egészségügyi problémát jelent, hanem egy lelkileg, és a mai viszonyok között általában pénzügyileg is megterhelő élethelyzetet. Azt például régóta tudjuk, hogy a betegségek nagy részének lelki okai – pontosabban érzelmi vetülete – is van, és ezekkel a hagyományos orvoslás egyáltalán nem foglalkozik. A tapasztalatok egy részét ráadásul még elméletileg sem lehet beszerezni az orvosoktól – hogy csak egy példát mondjak, „fogyasztóvédelmi jellegű tapasztalatokat” értelemszerűen nem lehet beszerezni tőlük intézményekről, terápiás megoldásokról, vagy a személyzet értékeléséről. Ki más tudna segíteni többet, mint aki már sikeresen túlkerült egy adott helyzeten és maga is átélte azt, amiről beszél?


A betegtapasztalatok kincset érnek, de hasonlóan értékesek lehetnek a hozzátartozók tapasztalatai is. Hogy derült ki a betegség? Hogy sikerült rátalálni a megfelelő intézményre, orvosra, gyógymódra? Hogy változtatta meg az életedet a betegség? Hogy változtatta meg a táplálkozásodat, az életmódodat, a munkádat és a családi, baráti kapcsolatokat? A hitedet? Mit jelent, mi az értelme a betegségednek, van-e valami üzenete? Van-e valami megfogalmazható tanulság, amely másnak is hasznára válhat?


A legfontosabb, legemberibb, legbiztatóbb információkat azoknak az embereknek a fejében vannak, akik már megküzdöttek valami hasonlóval. Oldalunkon lehetőséget kínálunk arra, hogy bárki elmesélhesse gyógyulása történetét, sőt, ebben szívesen segítséget is nyújtunk, ha kéri valaki. A forma? Majdnem mindegy. Ha szívesen írsz, küldd el a történetedet, ha az segít, beszélgetés forma (interjú) is alkalmas, és ma már – ha vállalja valaki – akár videón is könnyen közreadhatók ezek a történetek.

Szólj hozzá!

Címkék: betegtapasztalatok gyógyulási történetek

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalom.blog.hu/api/trackback/id/tr72466929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.