HTML

Jegyzetek a netről

Ehhez kínálunk eszközöket és módszereket, valamint a tapasztalatcsere lehetőségeit.

Friss topikok

  • Judit Mogyoro: Szia en is nagyon sok jot olvastam errol a novenyrol fogyasztottam is de mivel a dr chen es ben er... (2014.05.14. 09:48) Jiaogulan-tea
  • : Megszűnt a több évtizedes munkahelyem. Saját kezembe kellett venni a sorsom alakulását, ezért kezd... (2012.03.23. 08:15) Új célcsoportok a Japántapasz-üzletben
  • Scala: Így igaz, a cikk is magával ragad, pláne ha sikerül úgy-ahogy magvalósítani, és sikert elérni vele... (2011.12.12. 11:37) Gyógyítsd meg magad! Joe Vitale cikke
  • Utcamacska: Nem reklám, hanem elégedett felhasználói ajánlás: www.szaunaterapia.com Isteni fűrésztelep illata ... (2009.05.21. 11:52) Az infraszauna hatásai
  • steviashop: Sziasztok, nem tudom, hogy lehet e beírni ilyen hozzászólást. Segítségül szeretnénk lenni sok emb... (2009.03.11. 15:05) Cukor helyett Stevia

Átverés: gyümölcsös élelmiszerek, gyümölcs hozzáadása nélkül

2008.03.26. 19:14 dtj

Egy brit jelentés szerint a gyümölcsízesítésű italok, joghurtok és rágcsálnivalók több mint fele csak minimális mértékben, vagy egyáltalán nem tartalmaz valódi gyümölcsöt. Gulyás Tamás szakorvos, táplálkozási szakértő szerint a gyümölcsízesítések az esetek nagy részében vegyi anyagok.

Egy brit sajtóhír szerint több mint 2.500 olyan ízesítő anyag van, amelyeket a joghurtok, az italok, a zselék és más gyümölcsízű élelmiszerek előállításához használnak.

Ezek között vannak olyanok, amelyeket természetes vagy természetazonos aromaként tüntetnek fel a csomagoláson, Gulyás Tamás szerint ez azonban csak annyit jelent: elképzelhető, hogy a természetben megtalálható anyagból állították elő.

Az azonban nem valószínű, hogy ténylegesen abból a gyümölcsből készült, amelynek fotója a dobozon díszeleg. A szakorvos rámutatott: eperaroma például jórészt egy Ausztráliában termő fa fűrészporából készül.

Ha pedig találunk is gyümölcsöt valamelyik termékben, az sem tejesen természetes formában van jelen. A joghurtban például megrohadna az eper vagy a málna, ha nem tartósítanák. A gyümölcsös joghurtok tehát csak azért fogyaszthatók, mert tartósítószerrel kezelik őket - hívta fel a figyelmet Gulyás Tamás, aki szerint ezek a termékek csak egy marketingfogás részei.

A gyümölcsitaloknál már más a helyzet. Ezek között találunk olyanokat, amelyek csak gyümölcsöt tartalmaznak, más, 100 százalékos italokat pedig aszkorbinsavval, azaz C-vitaminnal tartósítanak.

A 25 vagy 15 százalékos gyümölcstartalommal rendelkező italokban azonban már tartósítószert és vizet is találunk.

Forrás: Inforádió

Szólj hozzá!

Címkék: átverés aroma izesitok tartósitók vigyazz

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalom.blog.hu/api/trackback/id/tr67398008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.